„Tantra NU este doar continenta sexuala, dar fara ea este impostura” …………………………………………………………………………………………………………………………

Tantra a devenit în Occident un curent celebru şi plin de succes, deşi nu este cu adevărat şi în mod corect cunoscută şi înţeleasă. Din păcate, puţini oameni au acces la informaţii autentice în ceea ce priveşte Tantra, aceasta fiind abordată în mod superficial în cele mai multe dintre şcolile occidentale de Tantra. Acestea prezintă deseori informaţii care nu prea au legătură cu adevărata ştiinţă tantrică, la fel cum nu putem spune că astrologia şi astronomia sunt identice, ele fiind de fapt două ştiinţe complet diferite. Astfel, putem spune despre Tantra că este o ştiinţă esoterică mistică care se ocupă cu studiul întregului univers, începând cu fiinţa umană: gândurile, emoţiile, corpul fizic, şi continuând cu ciclicitatea naturii, cu armonia muzicii şi a vibraţiilor, ajungând până la dinamica stelelor şi a întregului cosmos. Metafizica tantrică se bazează pe câteva principii fundamentale.

Un prim principiu se poate foarte bine reda prin următorul proverb indian: “ceea ce este aici (în microcosmosul fiinţei umane) este pretutindeni (în macrocosmos), ceea ce nu este aici (în microcosmosul fiinţei umane), nu este nicăieri (în macrocosmos)„. ( Kularnava Tantra) Un principiu tantric esential este acela ca tantricul ajunge la prin Dumnezeu la Lume si nu prin lume la Dumnezeu. Asa cum am spus, tantra urmareste sa discearna dincolo de aparente Realitatea. Si care este Realitatea? Realitatea este ca, departe de a fi o iluzie, orice aspect al manifestarii este creat de Dumnezeu si este insasi substanta Lui. Nu exista nimic care sa nu fie El insusi si sa nu izvorasca din El. Nu exista nici o traire care sa nu fie El, indiferent daca este placuta sau neplacuta.

Este cunoscut aici exemplul demonului care l-a iubit atat de mult pe Vishnu incat, prin aceasta, a sfarsit prin a fi una cu Vishnu. Da, dar pentru asta acel demon a trebuit sa aduca trairea sa la o intensitate enorma, uriasa si cultivand aceasta si traind-o permanent, nu a facut altceva decat sa ajunga una cu Tinta. Aceasta povestire ofera o clarificare uimitoare referitoare la natura realitatii. Demonul acela nu a ajuns, plin amplificarea in fiiinta sa a acelei trairi mizerabile, sa fie una cu diavolul, fiindca la „capatul liniei” exista, in cele din urma, o singura constiinta – Dumnezeu Insusi.

Binenteles ca este de mii de ori preferabil sa amplificam in noi trairi pozitive, care cultivate cu intensitate si perseverenta in fiinta noastra vor genera acelasi rezultat. Mai mult decat atat, metafizica tantrica arata ca intreaga lume este creata prin imaginatia creatoare a Creatorului, Universul fiind de natura mentala – desigur, mintea Lui. Probabil ca este foarte cunoscuta perspectiva orientala conform careia Lumea este o iluzie. Conform acestei perspective, este bine sa faci permanent deiscriminarea dintre ceea cce este o iluzie si ceea ce este real si divin.

De fapt , aici diferenta este facuta de faptul ca unele aspecte sunt trecatoare, supuse devenirii iar altele sunt permanente, imuabile, dincolo de orice modificare, transcendente. Ei bine, tantra spune ca totul este real, fiind creeat prin imaginatia Creatorului si din chiar substanta Sa. Cum sa spui ca nu e real ceea ce este chiar El? De altfel, era firesc, fiindca, de ex. cand cadem , ne lovim si ne doare sau putem chiar muri (adica sa parasim planul fizic, fiindca spiritul este nemuritor). Nu poti spune ca e o iluzie, fiindca are consecinte si conteaza din multe puncte de vedere, pana cand vom transcende dualitatea subiect-obiect si vom putea accede la realitatea manifestarii intregului Univers. Da, exista diferentiere importanta. Lumea, asa cum o stim, desi are o natura divina, este trecatoare. Daca te atasezi de orice aspect al ei, care este supus devenirii, vei suferi si vei rataci pana cand vei invata sa recunosti sursa in orice aspect obisnuit sau neobisnuit. De Sursa , insa, adica de Dumnezeu poti fi oricat de atasat, fiindca pe masura ce esti mai atasat, cu atat identificarea cu El si starea de fericire este mai mare. Este singurul „defect” spiritual care este permis si care aduce, de fapt, chiar realizarea: atasamentul fata de Dumnezeu.

Tantricul vede, astfel, in orice aspect al lumii, Adevarul, dincolo de aparentele lumesti ale respectivului aspect. El nu se minte pe el insusi ca aspectul respectiv este divin, frumos, deosebit, uimitor in timp realitatea ar fi altfel, ci face cu totul altceva – vede ceea ce este real si imuabil, etern, exceptional si divin cu adevarat in ceea ce constituie obiectul viziunii sale. Si face aceasta neignorand aparentele ci transcenzandu-le cu usurinta, datorita abilitatilor dobandite in urma practicii sale. Aceasta este Tantra. Aceasta este Inalta Arta a Transfigurarii Vietii. Este o Arta totala, profunda si nelimitata, impregnata de fericirea infinita, care este Paramashiva.

acharya Shiva Shankara