Aplicată în cuplu, Adya Tantra tradițională este o formă de spiritualitate în mijlocul vieții în care se întâlnesc și se iubesc doi zei, nu doi oameni şi al cărei motor este ȘI energia sexuală.

Este o invitaţie la descoperirea dimensiunii sacre a întâlnirii amoroase şi mijlocul de a face să vibreze la unison corpul, sufletul şi conştiinţa, fiind, totodată, mereu în Sine sau în sufletul cel viu.

Este arta de a trăi intens fiecare moment al vieţii ca şi cum ar fi ultimul.

Tantra este o celebrare a vieţii, o sărbătoare a lui „aici şi acum”,  a ceea ce se petrece, indiferent ce se petrece sau cum se petrece. Este un cult al naturii şi vieţii, în care nici un aspect nu este renegat: interiorul, exteriorul, bucuria, necazul, râsul, plânsul, mânia, încrederea, îndoiala, umbra şi lumina.

Tantra nu este nici un curs de educaţie sexuală, nici o simplă tehnică de contracepţie prin retenţia ejaculării.

A nu ţine seama decât de acest aspect înseamnă a rata misterul Tantra-ei.

Ori, esenţa Tantra-ei nu este o tehnică, ci este „iubire” ,  „rugăciune”,  o bucurie a inimii ce creează un spaţiu în care bărbatul şi femeia se topesc.

Tantra nu este o metodă despre cum să ne simțim bine împreună ci este o cale spre libertatea nonduală trăită chiar și în cel mai intens extaz al vieții.

Deşi foloseşte și anumite metode şi tehnici care pot permite o deschidere spre o sexualitate intensă, bogată și sacralizată, tantra nu este sexualitate.  Doar o mică parte din tatnra se referă la cum să ne trăim viața amoroasă.

În natura ei profundă, Tantra este o ştiinţă, o experienţă unitară a corpului, a sufletului şi a minţii. Ea ne arată o cale spirituală a cărei practică generează o experienţă verificabilă de expansiune a conştiinţei ce ne permite să fim, în cele din urmă, liberi vii și chiar și fericiți în orice moment al vieții.

Acharya Leonard