Cand faceti dragoste nu vorbiti urat, nu faceti gesturi obscene, nu intinati cu nimic ceea ce daruiti cu dragoste unul celuilalt. Din contra, atunci e momentul pentru a rosti transfigurati cele mai frumoase cuvinte, pentru a face spontan cele mai delicate si minunate gesturi.

Daca faceti dragoste cu adevarat, nu va simtiti vinovati niciodata ca ati face ceva interzis. Este minunat, corect si foarte bine sa faceti dragoste daca iubiti cu adevarat si tot ceea ce ganditi si simtiti e bine sa fie nesfarsit de pur si frumos, la fel ca atunci cand oferiti flori fiintei iubite. La polul opus sunt cei si cele care au falsa impresie ca fac ceva vulgar, ceva interzis “oamenilor seriosi” si, desi le place foarte mult, abordeaza atitudini interioare mai mult sau mai putin perverse, uitand, in felul acesta , sa mai iubeasca, fiindca tocmai au inceput sa faca amor. Relatia sexuala este, atunci, pentru ei, sfarsitul iubirii.

Excitatia sexuala are pentru moralisti reputatia de a fi o emotie inferioara.
Fortele sexuale sunt intr-adevar joase si prin intermediul lor spiritul nemuritor poate fi adus pentru a recadea in materie.

Dar, ca prin minune, solutia a fost pusa chiar in problema. Astfel, prin iubirea cu continenta si numai astfel, este posibil ca, spiritual, sa te poti ridica foarte sus, ca sa zicem asa, tocmai datorita dorintei sexuale.

Este cunoscut stravechiul aforism potrivit caruia “extremele se ating”. La randul sau, el nu este decat expresia unei legi naturale. Astfel, rosul si violetul sunt cele douaa culori extreme ale spectrului, deci aparent cele mai indepartate. Din contra , ele sunt cele mai apropiate pe cercul lui Newton.

Tot astfel, in ciuda aparentelor, nimic nu este mai aproape de fortele spirituale ale sufletului decat fortele creatoare, sexuale. Totul depinde, insa, de atitudinea dumneavoastra. Este adevarat, nu pare a fi usor, dar, daca iubim, veti observa ca trebuie doar sa vrem, fiindca atunci totul se realizeaza apoi firesc.

Pentru moralisti, in schimb, actul carnal realizat totdeauna cu sentimentul culpabilitatii sau doar in vederea procrearii ramane anost, sec mereu identic, lipsit de elanul spiritual tainic ascendent. De aceea , nu este de ajuns sa repetam: “iubiti-va unii pe altii”, ci trebuie sa si dezvoltam mereu in noi aceasta iubire gigantica care este hranita cu energia nesfarsita a iubirii ce vine de la Dumnezeu.

acharya Shiva Shankara