Putem intelege mai bine ce inseamna transmutarea si sublimarea potentialului sexual facand analogia cu o hidrocentrala. Apa acumulata la baraj reprezinta energia sexuala controlata (retinerea in interiorul corpului a spermei, respectiv a fluidelor sexuale feminine).

Transformarea acestui potential sexual in energie orgasmatica este procesul de transmutatie. In cazul hidrocentralei, acesta este procesul prin care este produs curentul electric prin valorificarea energiei potentiale a apei. Curentul electric odata produs poate fi folosit pentru a pune in functiune nenumarate dispozitive. La fel, energia rezultata in urma transmutarii potentialului sexual poate fi sublimata, alimentand nenumarate procese psihice, mentale sau spirituale. Daca stavilarul barajului unei hidrocentrale se deschide in mod necontrolat potentialul energetic al apei este pierdut si nu mai poate fi produs curent electric. La fel, daca energia sexuala este risipita (prin ejaculare, orgasm cu descarcare) pierdem posibilitatea de a beneficia de energia imensa pe care el o contine.

Un alt tip de problema care apare la unii practicanti mediocri ai sistemului tantra yoga este lipsa sublimarii energiei sexuale. Ei au inteles ca este necesar sa elimine pierderile fluidului sexual si chiar reusesc intr-o anumita masura sa faca asta dar nu se preocupa deloc sa faca ceva ulterior cu energia rezultata. Este ca si cum cineva are la dispozitie o hidrocentrala functionala, care chiar produce mult curent electric, dar el nu utilizeaza aproape deloc energia rezultata, lasand-o pur si simplu sa se acumuleze la nesfarsit. Aceasta atitudine este de asemenea foarte gresita pentru ca atunci cand ai o energie foarte mare dar pe care nu stii cum sa o folosesti… te foloseste ea pe tine!