Posibilitatea de a trai la maxim o relatie de iubire este strans legata de capacitatea de a constientiza si amplifica la vointa propriile senzatii, emotii, sentimente. A fi indragostit inseamna a beneficia pentru un timp de gratia de a savura fara efort o multitudine de stari delicioase in legatura cu fiinta iubita. Dar de cele mai multe ori acesta nu dureaza la nesfarsit. Trebuie sa inveti cum poti in mod constient sa exalti la maxim toate trairile benefice si incantatoare. Altfel, in virtutea inertiei, orice relatie se toceste, degenereaza, imbatraneste si moare. Este destinul inevitabil a tot ceea ce exista.

Totusi, tantra pledeaza pentru iubirea infinita, mereu noua si plina de viata. Capacitatea reala a fiecaruia dintre noi de a trai senzatii este mult mai mare decat cea pe care o manifesta de obicei. Orice simt poate fi antrenat, rafinat, extins. Spre exemplu un muzician aude mai multe sunete, un pictor vede mai multe nuante, un maseur profesionist percepe mai multe senzatii tactile decat un om obisnuit. Totusi, nu trebuie neaparat sa fii profesionist intr-un anumit domeniu pentru a-ti extinde simtul corespondent. Tantricul isi cultiva cu atentie senzatiile si ajunge sa aiba o sensibilitate a perceptiilor egala sau chiar mai mare decat aceea a celor mentionati anterior. Acelasi lucru se poate spune despre emotii. Actorii sunt “profesionisti” in domeniul emotiilor. Ei trebuie sa cunoasca foarte bine orice emotie pentru a o putea exprima.

Un tantric, mai mult decat un actor, invata sa (re)cunoasca o gama foarte vasta de emotii in el insusi si in fiinta iubita. El devine apoi capabil sa genereze la vointa numeroase emotii si sentimente benefice, placute, inaltatoare si sa le dezamorseze pe cele dizarmonioase si chinuitoare. Dincolo de senzatii si emotii exista sentimentele. Spre deosebire de emotii, sentimentele au o implicatie psihica mult mai mare, sunt mai stabile si ele dau “fondul” vietii noastre sufletesti.

Spre exemplu poti trai un sentiment de iubire si totusi, momentan el sa fie “colorat” de o emotie inferioara gen manie, confuzie sau frica. Chiar daca acum sunt manios sau speriat nu inseamna ca nu te mai iubesc, inseamna doar ca am o problema pe care ma poti ajuta sa o rezolvam impreuna. Majoritatea oamenilor sunt aproape incapabili sa distinga intre senzatii, emotii si sentimente, iar acesta este unul din principalele motive de dizarmonie in cuplu.Tantra ne invata sa ne cunoastem profund, atat pe noi insine cat si pe fiinta iubita, si astfel iubirea atinge cu adevarat o stare de culme.