Ceva important și poate mai ușor de înteles este faptul că, în opinia mea, aproape toate relațiile sunt karmice.

Adică ele au un trecut din această existență sau din existențe anterioare, un trecut care le face ca astăzi să fie o continuare a ceea ce a fost cândva. Totodată, acest trecut le mai face ca ele să se manifeste și ca o reacțiune a unor acțiuni pe care le-am făcut cândva, prin urmare le merităm, cu bune și cu rele.

Ce înseamna că ele sunt karmice?

Este vorba și despre relații care ni se par minunat de frumoase sau , chiar, rele dar au apărut neașteptat și nu dispar în mod neașteptat.

Este vorba despre relații care pare că ni le impune viața, în timp ce alte relații care poate ni s-ar fi părut mai interesante ni le îndepărtează.

Este vorba despre relații inexplicabile cu sentimente deosebit de intense ori de iubire sau de prietenie ori invers, de respingere.

Alteori este vorba despre acele relații în care este evident că se manifestă niște aspecte toxice și totusi omul nu poate pleca.

Nu este în stare să plece fie pentru că nu are voință, fie pentru că există ceva care îl atrage suficient de mult încât să genereze o stare de dependență, făcându-l să suporte vicisitudini uneori neacceptabile într-o relație autentică.

Există desigur și relatii care sunt la început. Acestea sunt ușor de recunoscut prin faptul că ele nu cresc, nu se îmbogățesc, nu continuă cu ușurință, dispar ușor, se șubrezesc ușor și nu lasă urme deosebite.

Însă, majoritatea relațiilor sunt karmice, adică au un trecut sau o legătură cu acțiuni realizate de noi în trecut. Faptul că o relație este karmică nu o face mai nobilă sau excepțională doar datorită acestui lucru, pentru că, așa cum am spus, aproape toate relațiile sunt karmice, deci nu e o descoperire remarcabilă.

În plus, faptul că o relație este o continuare a ceva din trecut sau are legatură cu ceva din trecut, nu înseamnă că este și bună.

Multe relații karmice sunt penibile, dupa cum sugerează gluma:

“Am aflat că relația pe care am început-o de curând este cu o persoana cu care am mai fost împreună și acum 1000 de ani. Între timp însă, mi-am dat seama de ce nu prea ne-am dorit să ne vedem în această mie de ani”.

Despre suflete pereche
Atragem în mod deosebit atenția asupra conceptului de suflet pereche.

Oamenii pot spune că „el sau ea este sufletul meu pereche, este ființa care îmi era predestinată și numai cu ea pot să îmi simt sufletul împlinit și complet.
Aceasta este o uriașă eroare, pentru că sufletele pereche care să fie soluția salvării existenței noastre, în opinia nostră, nu există.

Există, însă, suflete dragi, cu care avem afinități și cu care ne potrivim minunat într-o anumită perioadă a vieții noastre sau chiar toată viața.

O astfel de relație este o comoară dar chiar și așa, omul are în sinele său tot ce are el nevoie, tot infinitul posibil, toată starea de desăvârșire care trebuie doar descoperită; ea nu e nevoie să fie inventată, există în fiecare clipă.

Acestă afinitate pe car eo putem simți uneori nu este întâmplătoare. Cu siguranță o astfel de relație are un trecut pentru noi, este o relație „veche” cu multe teste pe care le-am trecut cândva iar acum ne bucurăm de această șlefuire reciprocă ce a ajuns „să ne facă potriviți”.

Exemple de relatii karmice.

Putem să avem relații cu persoane cu care avem o afinitate excepțională, cu care ne întelegem din priviri sau chiar și chiar fără priviri, în tăcere, telepatic și empatic.

Putem să avem relații cu persoane cu care iubirea și chiar uniunea amoroasă sunt extraordinare, unice și copleșitor de prețioase. Asta înseamnă nu numai că relația noastră este veche, că este dincolo de existența prezentă, dar și că ea a evoluat foarte bine, a acumulat realizări deosebite de care ne bucuram și astăzi și le continuăm.

Pe de alta parte, pot exista și multe relații karmice care vin cu multe probleme.
Întâlnirea unei astfel de persoane, oricât de agreabilă ar părea la început, se dovedește apoi un ring de box în care noi învățăm lecții noi din nou și din nou. Faptul că este o relație karmică nefiind altceva în această situație decât un lanț care ne ține legați de bancul de lucru, astfel fiind siliți să ne schimbăm și să evoluăm spiritual.

Relațiile karmice sunt peste tot, adică nu sunt doar între iubit si iubită.

Pot fi între copii și părinți, între copii și bunici, între angajat și șef, între supus și rege, între oprimator și oprimat, și așa mai departe.

Putem aminti afirmația budiștilor care spun că este absolut necesar să respectăm o nonviolență perfectă față de toate ființele pentru că în lungul șir de transmigrații, de încarnări și reîncarnări succesive, toate ființele ne-au fost la un moment dat părinți. După părerea mea, este o afirmație partial adevărată, dar ne putem conecta și cu ajutorul acestei perspective la faptul că foarte multe ființe din jurul nostru sunt de fapt ființe cu care noi am mai avut de a face și continuăm să avem de a face.

Cum oprim reculul karmic?
O problemă deloc ușoară în relații karmice si nu numai, este reacția noastră atunci când cealaltă persoană nu are un comportament onorabil care să respecte non-violența, care respectă smerenia, care respectă respectul.

Ce facem în situația respectivă? Ei bine, reacția noastră trebuie să țină cont de un fapt important:

daca noi nu suntem foarte corecți în momentul respectiv, problema karmică se va reîntoarce din nou și din nou.
În plus, reacția noastră trebuie să fie foarte corectă, deoarece un rău nu se vindecă cu un alt rău, ci din contră, se acumulează în ființa noastră înca un recul karmic care urmează să vină asupra noastră.

Așa că mai întai vom urmări să rezolvăm problema care ni se pretinde, și apoi să atragem atenția asupra comportamentului inadecvat, și, dacă este cazul, putem chiar să renunțăm la colaborare sau conexiunea cu persoana respectivă deoarece nu este serioasă și nu este în stare să respecte nonviolența și așa mai departe.

Vă doresc o viață frumoasă,
cu relații înțelepte pe care să le duceți mai departe
învățând din nou și din nou aspecte importante care țin de viață!

Acharya Leonard