Respiratia are un rol foarte important in generarea si controlul emotiilor. De multe ori este suficient sa auzi respiratia cuiva pentru a intui ce stare are. O respiratie haotica, sacadata, greoaie ne face sa intuim ca celalat este agitat, speriat, sau foarte obosit. O respiratie usoara, care abia se percepe arata o stare a calm, armonie, interiorizare. In Orient exista numeroase tehnici de rimare a suflului respirator in scopul determinarii unor transformari in plan psihic sau spiritual.

Tehnica pe care v-o propunem aici este foarte simpla: asezati-va intr-o pozitie cat mai comoda, in care sa fiti in contact strans cu fiinta iubita. Relaxati-va profund, eliminati pe cat posibil din minte problemele zilnice si ideile obsesive. Savurati intimitatea care exista intre voi. Acum puteti incepe tehnica propriu-zisa: Unul din voi respira normal, in ritmul care ii este propriu, in timp ce celalalt cauta sa-si regleze ritmul respirator la unison cu el. La inceput poate parea un pic dificil. Poate nu ati constientizat niciodata pana acum cat de diferit respirati! Totusi, cu un mic efort dupa un timp veti reusi.

Fiti atenti interior, la senzatiile si emotiile care apar. Dupa 7-10 minute schimbati rolurile. Este bine ca in aceeasi sedinta fiecare sa joace atat rolul „activ” cat si pe cel „pasiv”, atat sa se deschida pentru a fi cunoscut de celalalt cat si sa fie atent pentru a-l cunoaste. Aceasta tehnica simpla, realizata zilnic pentru cateva minute, amplifica foarte mult empatia si capacitatea de a-l simti pe celalat „din interior”. Ea este foarte utila daca au existat conflicte sau momente mai incordate. Dupa ce va impacati cuibariti-va unul in bratele celuilalt si ascultati-va in tacere ritmul respiratiei, adaptandu-va pe rand unul dupa celalalt. Aceasta va reface rapid starea de incredere reciproca si intimitate.

acharya Shiva Shankara