Casatoria este aspectul sacru al iubirii dintre un barbat si o femeie. Este un aspect exceptional si acesta trebuie sa fie inteles si apreciat ca atare.

Acesta este un aspect pur si elevat si cei doi ar trebui sa ramana astfel, fiinte sacre , asa cum au fost transfigurati in cadrul ritualului casatoriei.

Dar în cuplu apar sigur probleme. În toate cuplurile.

E firesc, iar cuplurile autentice rezolvă problemele și ele, practic nu mai există, iar  cuplurile nefuncționale nu le rezolvă, ba chiar le amplifică și binențeles, lucrurile se blochează.

Căsătoria are o problemă din punct de vedere relațional.

Iubirea trebuie să se afle la baza căsătoriei, altfel totul este formal sau fals.

O relație de iubire trebuie să fie perfect liberă și să se cucerească pe ea însăși în fiecare zi, în fiecare clipă, de fapt.

Altfel, oamenii poate vor rămâne împreună dar nu fiindcă așa simt ci findcă au prea multe „garduri” în spate pentru a-și putea permite să plece din relație. Pe de altă parte aceste garduri îi ajută pe cei sau cele superficale sî treacă peste momentele grele ale relației și să găsească soluții.

Da, dar relația poate deveni articială pentru că nu e neapărat autentică ci fiindcă nu se prea putea altfel.

Polaritatea dintre cei doi iubiți căsătoriți poate scădea în timp, poate apărea obișnuința adică se simt din ce în ce mai puțin atrași unul de celălalt și devin tot mai,mult colaboratori cu obiective comune.

Acest lucru trebuie evitat și trebuie cultivată prospețimea și autenticul relației.

Este mai bine să dormim, de exemplu, în camere separate și să „ne vizităm”. Să avem o parte a vieții comună și o parte diferită care va ajuta mult la polaritate și la iubire.

O altă problemă în cadrul căsătoriei este egregorul sau sufletul colectiv al celor căsătoriți.

Acest suflet colectiv integrează toate ființele care se căsătoresc și are o influență specifică. Căsătoria poate fi ceva minunat dar trebuie să avem grijă să nu împrumutăm toate aspectele de idei și comportamentale ale egregorului căsătoriților pentru că multe sunt lumești și de multe ori, chiar impure și cu multe atașamente.

Este posibil să evităm integrarea în egregorul căstoriților, dar pentru asta e nevoie de trezire spirituală, fermitate și ceva talent în direcția respectivă.

acharya Shiva Shankara

Acharya Shiva Shankara