Cand un barbat trezit spiritual iubeste, o face spontan și direct.

El nu vede doar forma chiar dacă iubește și forma.

El vede mai ales dincolo de formă.

Este ceva care ține de substanța intimă a femeii, aparent de carnea și sângele ei și nu de „păpușa vie”, dar, de fapt, ține de sufletul ei profund. Atât de profund încât el îi poate spune lucruri despre ea pe care ea însăși nu le-a cunoscut niciodată.

Deși femeia e o țintă a iubirii și dorinței, el are spontan un impuls de a-și da jos șapca sau pălăria ori de a se așeza în genunchi în fața Zeiței sau ființei divine pe care o vede. Nu e nevoie să o și facă, dar asta e ceea ce simte.

Nu se înșeală, e adevărat dar de multe ori nu îi spune asta fiindcă zeița e adevărată dar omul din femeie poate alunga zeița. Păstrează secret acest miracol și îl gustă ori de la distanță ori, dacă poate, de aproape.

Când un bărbat trezit iubește, Sacrul este implicit acolo, din prima secundă a noii iubirii.

Un bărbat trezit simte că ar „mânca-o de vie” de dragă ce îi e, dar tot din cauza asta nu i-ar face niciun neajuns sau suferință.

Ba, mai mult, pentru el cea mai mare fericire ar fi să o poată face fericită pe iubita lui, de la distanță ori, dacă are noroc, de aproape.

Întreaga lui ființă și-ar da-o ca ofrandă, dar, cu toate acestea nu uită că ea e totusi om și adevărul din inima lui, poate mai adevărat decât aparența, poate fi contrazis, momentan, de puțina ei trezire.

Iar dacă ea încă nu îl iubește, el știe că singurul lucru pe care l-ar putea face este să o iubească mai mult. Iubirea atrage iubirea, iar daca nu o facem atunci înseamnă că nu este cazul.

Si mai e ceva. Pe lângă iubire el se antrenează să se transforme și să devină cât mai mult un cadou pentru Ea.

El știe că femininul pornește și se oprește greu iar masculinul pornește ușor și se oprește ușor.

Da, dar din cauza asta masculinul trebuie să țină cont de viteza femininului și să nu-l zorească în niciun fel.

Așa că nu o atinge cu aviditate ci cu frâna cerută de simțirea ei.

El o urmează și îi întreține flacăra până devine un rug aprins, fără să o depășească pe ea vreodată, fiindcă asta ar fi o greseală.

În viața lui alături de ea nu urmează orbește tot ce îi spune ea dar o ascultă și e atent atât la rațiunea cât și la ce ar putea veni prin ea. Fiindcă, fie în mod conștient fie nu, uneori prin ea vine o grație care îl ajută sau îi ajută pe amândpi să trăiască o viață mai inspirată și mai frumoasă.

Un bărbat trezit are valori, principii la care ține, fiindcă, în afară de iubire, sunt toată averea lui interioară. Dacă nu ar avea principii și valori profunde, care tind către un infinit personal, anumit dar întotdeauna nelimitat, nici ea nu ar mai simți, la un moment dat că e iubitul așteptat.

De fapt, iubita lui s-a bucura să găsească în el un suport care să îi permită ca, în siguranță, să caute intensitățile sufletlui ei din toată inima. Și el știe și o suține în inima sa.

Dacă ea ar avea o problemă, s-ar simți cel mai îndreptățit să sară în ajutorul ei „pe pământ, prin aer sau sub pământ” și să o salveze. De ce? Findcă o iubește și vede în ea o ființă divină.

Partea cea mai frumoasă e dorul lui și smerenia din ochii lui, care nu doresc să cucerească ci să o adore pe Ea din toată inima.

E curajos și neînduplecat în adorarea sa dar pentru ca ea să fie fericită, ar renunța chiar și la apropierea ei, dacă, cumva, prin jocul vieții, prezența lui nu o face fericită.

Și, dacă ar fi așa, ar iubi-o de la distanță, din toată inima!

Chiar și așa!

Acharya Shiva Shankara