khajuraho-141CEC79B6A08160D1FKandariya Mahadeva este un binecunoscut templu hindus, considerat a fi unul dintre cele mai impresionante si rafinate realizari arhitectonice medievale indiene, reprezentate de stilul nagara. El a fost construit in jurul anilor 1025 – 1050 din porunca regelui Vidyadhara, rege care facea parte din dinastia Chandella. Kandariya este de fapt, cel mai mare dintre cele 85 de temple care alcătuiau complexul Khajuraho fiind si capitala regatului în timpul dinastiei Chandella. Astazi se mai pastreaza doar 20 de temple din care din cele 85.

Recunoscuti pentru apetenta lor pentru arta si pentru numarul urias de temple ridicate in cei 500 de ani in care au influentat destinele Indiei, monarhii din dinastia Chandella s-au intrecut in a lasa posteritatiii unele dintre cele mai frumoase constructiii realizate vreodata.

Khajuraho: Kandariya Mahadeo tempel (westelijke tempelgroep)Templul Kandariya Mahadeva reprezinta o constructie remarcabila, sapata efectiv intr-un bloc urias de piatra si care a fost dedicat zeului Shiva si consoartei sale Parvati. In traducere Kandara inseamna ”pestera” , iar Mahadeva este o alta denumire a zeului Shiva.

In interiorul templului, exista un altar principal cunoscut sub numele de camera ”pantecului” in care se afla un lingam urias. Lingamul, un stravechi simbol falic, reprezinta modul in care este adorat zeul Shiva in traditia indiana. In exterior, templul se ridica pana la inaltimea de 31 de metri, fiind impodobit cu 84 de coloane. Pe acestea apar nu mai putin de 646 de statui, alaturi de inca 226 de reprezentari ale zeilor care se gasesc si in interiorul templului. De atfel templul se vrea a fi si o reprezntare a muntelui sfant Kailash, munte care in traditia indiana reprezinta resedinta zeului Shiva.

kandariyaPentru occidentalii neinitati, repspectiv pentru britanicii care l-au descoperit la inceputul seculuilui al XIX-lea, ipostazele erotice provocatoare afisate pe acest templul au fost de-a dreptul socante, si foarte multi au fost cei care au consinderat ca ar trebui distrus. Insa interesele economice i-au determinat pe acesti contestatari sa se rezume  doar la afirmatii referitoare la ”barbaria” locuitorilor, neatingandu-se de temple, care astfel au putut fi pastrate in cele mai bune conditii si pana in zilele noastre.

KanIn contrast cu societatea indiana de astazi, care este extrem de puritana cand vine vorba despre sexualitate, in India antica, tot ceea ce tinea de sex, era privit cu respect si interes, iar actul sexual era considerat o arta, fiind o poarta de acces catre spiritualitate. Aceasta filosofie este cuprinsa si intr-un text religios in esenta, dar care a devenit un manual de educatie sexuala, general acceptat si in ziua de azi: este vorba de celebra Kama Sutra, sau Stiinta Iubirii.

Kandariya_Mahadev_Temple,_Khajuraho,_picture_17Kama Sutra este un text stravechi care apartine filozofului Vatsyayana (sec. VI); ea nu reprezinta exclusiv un manual despre sex, ci prezinta un ghid virtuos si gratios care indica natura relatiilor de iubire, familie sau viata si alte aspecte legate de acestea. Ea a devenit celebra in intrega lume, dupa ce a fost tradusa in chineza si adusa, pe Drumul Matasii, pana in Europa si nordul Africii. De altfel, mentiuni asupra sexualitatiii se regasesc si in scrierile indiene inca din perioada 1700 – 1400 i.Hr, in renumitele Vede, Mahabharata si Ramayana, cu mult inainte de aparitia Kama Sutrei.

kandariya 1Chiar si pana astazi, motivul pentru care templul indian Kandariya Mahadeva a fost impodobit cu sute de scene erotice reprezinta un mister pentru specialistii.  Unii dintre ei sustin ca statuile simbolizeaza uniunea dintre cei doi zei, Shiva si Parvati, idee argumentata prin numeroasele fresce care ii reprezintă pe cei doi in diferite ipostaze amoroase. Localnicii sustin ca imaginile simbolizeaza unirea intima dintre doua simboluri diametral opuse – Shiva ( constiinta sau principiul etern masculin, pe de o parte) și Parvati sau Shakti (energia sau principiul etern feminin).O alta explicatie este aceea care vede in sculpturile erotice simboluri ale fertilitatii, abundentei si norocului.

Indiferent care ar fi raspunsul la aceste intrebari, statuile raman o celebrare a frumusetii eternului feminin, a iubirii, a erosului si magiei care se degaja din aceasta forma de arta straveche si care a ajuns ,din fericire,  nealterata pana la noi.

surse:

http://education.asianart.org/

http://en.wikipedia.org/

http://www.turismistoric.ro/