Pentru multi oameni NU e ceva nou ca faptul ca pilulele anticonceptionale ar avea unele efecte secundare nedorite. Va oferim aici unele informatii, dar dincolo de acestea reamintim ca „metoda pilulei anticonceptionale” este un procedeu foarte nenatural, iar efectele sale pot fi mult mai profunde decat am putea banui. In plus, este penibil sa se expuna cineva unosr astfel de riscuri cand ar putea practica metode de cuplu lipsite de orice risc, precum continenta sexuala.

Prezentate de cele mai multe ori ca inofensive, pilulele anticonceptionale functioneaza ca o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, ele protejeaza femeia de aparitia unei sarcini nedorite dar, pe de alta parte, actioneaza asupra altor organe, provocand o serie de efecte secundare care pe termen lung pot ajunge sa puna in pericol viata. Pilulele anticonceptionale determina multiple reactii adverse in organism.Numeroase femei care le folosesc fara a cunoaste principiul lor de actiune , nici efectele lor secundare, platesc un pret extrem de ridicat: propria lor sanatate sau chiar viata. Anticonceptionalele sunt singurele medicamente care, de cele mai multe ori, nu au un efect curativ, deci sunt administrate unor persoane sanatoase, dar care au cele mai severe efecte negative.

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Pilulele combinate care se folosesc in prezent contin doze foarte mici de hormoni. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei. De asemenea, modifica invelisul intern al uterului (endometrul), facand implantarea putin probabila, ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

Contraceptivele monohormonale contin un singur hormon, un progestagen, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Nu contin estrogen, iar efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare). Numeroase reactii adverse au fost asociate cu terapia cu estrogen si/sau progestogen: * Aparatul genito-urinar: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, cresterea dimensiunii fibromului uterin, agravarea endometriozei, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza. * Sani: sensibilitate, durere, marire, secretie. * Aparatul gastro-intestinal: greata, voma, colelitiaza, icter colestatic, probleme digestive in urma accentuarii anabolismului, in special a cresterii secretiei de insulina, ce conduce la cresterea in greutate. * Sistemul cardio-vascular: tromboza, cresterea tensiunii, umflarea pereţilor venelor, crampe nocturne ale membrelor inferioare, impiedicarea fluxului sanguin, fragilitate vasculara cu posibilitatea aparitiei hemoragiilor * Piele: cloasma, eritem, urticarie. * Ochi: disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact. * Sistemul Nervos Central: dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice – depresii grave ( care pot duce la sinucidere). * Diverse: retentia lichidelor, toleranta redusa la glucoza, modificari ale greutatii corporale,CANCER.

Pilulele anticonceptionale au fost lansate pe piata fara ca timpul acordat testarii clinice sa fie suficient – minim15 ani. Abia dupa opt ani de la introducerea lor pe piata si folosirea de catre femei s-a constatat oficial ca pilulele sunt raspunzatoare pentru numeroase complicatii vasculare ( infarct) la femeile ce le folosesc. In conformitate cu studiile efectuate, se constata o rata cu 40% mai ridicata de decese prin efectele secundare cardio si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale – risc amplificat de 6 ori mai mult, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale fata de cele ce nu folosesc şi de 22 ori mai mult in cazul femeilor care, in plus, fumeaza.

Studiile arata, de asemenea, ca riscul administrarii anticonceptionalelor este clar mai mare odata cu cresterea in varsta si la fumatoare. Sunt vizate in special femeile peste 35 de ani. In cazul utilizarii de lunga durata, hormonii estrogeni prezenti in aceste pilule provoaca hiperplazie ( dezvoltarea anormala a unor glande si tesuturi). Hidroxiprogesteronul folosit in doza mare determina aparitia hirsutismului. Favorizeaza diabetul lent si pot determina aparitia diabetului la persoanele predispuse la aceasta boala. E de retinut chiar ca atunci cand exista antecedente cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet, cancer la san, utilizarea piluleor este strict interzisa. O alta modificare importanta ce apare in organism ca uramre a folosirii contraceptivelor este cea a hormonului de crestere – el intervine, in primul rand, in dezvoltarea celulara a numeroase tesuturi, marind rezistenta la infectii si stimuland producerea de anticorpi, amplificând eficienta hormonilor sexuali. Modificarile acestui hormon de crestere duc la perturbari ale echilibrului celulelor, favorizand aparitia cancerului.

Printre efectele secundare ale pilulelor contraceptive se numara si contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente si scaderea libidoului. Un compus chimic produs de pilula contraceptiva pentru a impiedica ovulatia continua sa mentina scazut nivelul de testosteron, responsabil de libidoul barbatilor si femeilor, cu pana la un an de la ultima pastila. Astfel, femeile care iau anticonceptionale au in sange o cantitate de SHBG (sex hormone binding globulin) de patru ori mai mare decat cele care nu folosesc aceasta metoda contraceptiva. SHBG opreste testosteronul sa circule prin organism, provocand scaderea dorintei si a nivelului de excitare, lubrifiere scazuta si intensificarea durerilor sexuale. Pilulele contraceptive ar putea duce la pierderea temporara sau definitiva a libidoului sexual. In 1988, Prof.Joyeux, fost director al Institultului pentru studiul cancerului din Montpellier a declarat : ” In general, multe publicatii fac cunoscute pericolele folosirii pilulelor, dar laboratoarele farmaceutice sponsorizeaza articole contrare, care au drept scop neutralizarea celor autentice.”

acharya Shiva Shankara