Omul modern este preponderent vizual. Majoritatea informatiilor de care are nevoie le primeste prin simtul vazului si apoi le „catalogheaza” rapid, fara sa-si ofere timp de a le savura sau explora prin celelalte simturi.

In tantra se cunoaste faptul ca pentru atingerea starilor de culme ale extazului amoros fiecare simt trebuie sa fie trezit in mod adecvat. Prin constientizare fiecare simt ajunge sa se amplifice si devine capabil sa transmita senzatii din ce in ce mai savuroase. Incepeti prin a explora simtul gustului. Intr-o zi cand aveti suficient timp la dispozitie procurati-va cat mai multe tipuri de fructe. Puteti folosi de asemenea pentru acest joc pulberi de plante afrodiziace. Unul din voi va fi legat la ochi cu o esarfa de matase in timp ce celalat ii va oferi rand pe rand mici „mostre” de fructe sau plante pe care va trebui sa le recunoasca.

Intr-o prima faza oferiti-i doar o bucatica foarte mica pentru a fi necesar sa fie cu adevarat atent pentru a o recunoaste. Apoi, odata recunoscuta ii puteti da o bucata mare iar el va trebui sa caute sa descrie pe cat posibil gustul, aroma si starile interioare pe care i le trezeste savurarea acelui fruct. Veti observa cu uimire mari diferente intre voi in ceea ce priveste capacitatea de a recunoaste si de a descrie in cuvinte diferitele gusturi, arome si emotii asociate.

Atunci cand savurati un anumit fruct sau o planta afrodiziaca este posibil sa va apara spontan in minte imagini sau idei asociate acelui gust. Aceste asocieri sunt de asemenea unice pentru fiecare dintre voi, si cunoscand ecoul pe care il are in celalat fiecare gust in parte il veti putea cunoaste si intelege mai bine in reactiile sale intime. Veti descoperi spre exemplu ca anumite gusturi s-au asociat pentru el cu anumite situatii de viata traite anterior.

Spre exemplu o femeie care a trait la un moment dat o stare erotica exceptionala cu un barbat iar el i-a oferit odata un fruct de mango va pastra undeva (constient sau inconstient) o preferinta deosebita pentru gustul mangoului iar acest fruct este posibil sa-i produca chiar peste ani de zile o emotie puternica atunci cand il savureaza. La fel se poate produce cu emotiile neplacute asociate anumitor gusturi in urma unor evenimente stresante. Toate aceste asocieri ne amprenteaza viata si ne influenteaza (de multe ori inconstient) trairile emotionale. Puteti face acelasi lucru pentru a explora simtul olfactiv.