Articol preluat de pe site-ul  www.adanima.org

Centrul situat de-a lungul canalului SUSHUMNA, în zona ombilicului la 2 degete dedesubt.

Corespondenţa sa fizică este plexul solar; el guvernează ficatul, stomacul, etc. 10 NADI-uri sau petale de lotus (spiţe energetice) emană din această CHAKRA a carei formă simbolică este triunghiul cu vârful în sus de culoare roşie, MANTRA fundamentală ce îi corespunde este (BIJA) RAM, animalul său simbolic este berbecul şi divinităţile cu care se poate lua legătura prin el sunt SHIVA RUDRA şi o SHAKTI a sa LAKINI.

Yoghinul care se concentrează intens şi meditează profund asupra acestei CHAKRA obţine puterea numită SATALA SIDDHI şi dobândeşte capacitatea de a descoperi comori ascunse. El „nu va fi atins de nici o boală. El nu se teme absolut deloc de foc. Chiar dacă stă în foc, el rămâne neatins şi în viaţă şi niciodată nu are nici o teamă de moarte; voinţa şi puterea sa sunt uluitoare.” (SIVANANDA).

Acesti centrii secreti de forta exista in mod obiectiv pot fi simtiti de orice fiinta umana, indiferent daca se afla pe o cale spirituala sau nu si pot fi pusi in evidenta in mod partial prin anumite procedeee fizico-chimice.

Aspectul exceptional si cu o mare valoare practica este faptul ca acesti centrii secreti, a caror dinamizare este in mod normal un dat natural specific fiecarui om pot fi armonizati si energizati, astfel incat trairile noastre, calitatile, abilitatile si aptitudinile noastre in general precum si chiar corpul nostru fizic  pot fi transformate in directia dorita de noi in mod constient, mai ales prin yoga.

Astfel, idealul unui sportiv de a-si fortifica corpul fizic , al unui om de stiinta de a cunoaste limitele universului sau al unui artist de a afla miracolul, este in mod exceptional completat si aprofundat prin aceasta perspectiva mult mai completa despre ce este o fiinta umana si despre cum poate ea evolua.