In momentul in care orice pierdere fiziologica (a spermei, in cazul barbatului, si a fluidului menstrual, in cazul femeii), este suspendata, componentele fizice ale fluidelor sexuale sunt transmutate iar in fiinta respectiva este declansata o energie uriasa.

Ulterior aceasta energie poate fi la randul ei transformata si modulata pe diferite frecvente, iar acest proces poarte numele de sublimare. Prin intermediul sublimarii energia erotica poate alimenta o serie de trairi si procese complexe, fiind perceputa ca un plus de vitalitate, senzualitate, creativitate, vointa, afectivitate, intuitie, inteligenta.

Notiunea de sublimare este folosita si in psihologie, referindu-se la transformarea energiei instinctuale, egoiste, si canalizarea ei catre scopuri altruiste si spirituale. In mod normal orice act de creatie artistica inspirata este rodul unui proces de sublimare interioara. In tantra sublimarea se refera la transformarea impulsului sexual (si a tuturor emotiilor si sentimentelor asociate lui) in creativitate superioara.